Jól vagyunk Nógrádban - információs portál

 

Az adatbázisgyűjtés a nyár folyamán elkezdődött, elsősorban a kapcsolatfelvétellel az önkormányzatokkal, járási és megyei hivatalokkal, szociális és egészségügyi szolgáltatókkal. Felmértük, hogy a települési honlapok számottevő része nem biztosít elegendő információt még az alapvető szolgáltatásokról sem (védőnő, háziorvos), de meglehetősen sok esetben az is előfordult, hogy a települési honlap egyáltalán nem is működött. A más intézmények elérhetősége kapcsán elmondható, hogy nem könnyítik meg a lakosság tájékozódását a megyei honlapokon elérhető információk. Nagyon sok szakmai szervezeti honlap elavult információkat tartalmaz, némelyiken 5-6 vagy több éves elérhetőségek találhatók, amik már nyilvánvalóan nem aktuálisak.

A megyei kormányhivatalnak felkérő levelet küldtünk ki, hogy támogassák a munkánkat. A támogatást megadták, azonban az adatigénylésünket közadat-igénylésnek minősítették, így a náluk meglévő adatok (jó pár egészségügyi és szociális szolgáltatás, intézmény) kinyerése a vártnál nehézkesebben haladt. Az oktatási intézmények adatairól, elérhetőségeiről a megyében nem található naprakész adatbázis, így azokat az Oktatási Hivatal által működtetett köznevelés információs rendszerből (KIR) kellett kigyűjtenünk. Mindezek mellett a nyilvánosan is fellelhető szolgáltatások adatainak, elérhetőségeinek a gyűjtése folyamatosan haladt. Az adatgyűjtés folyamán próbáltunk a szolgáltatási kategóriák szerint haladni, hogy az egyes blokkok teljes adatbázisát kapjuk.

Az adatgyűjtés folyamán a cél az volt, hogy a lakosság a lehető legtöbb információt meg tudjon kapni a keresett problémák megoldásához, így fontos szempont volt, hogy ahol fellelhető telefonszám, cím, e-mail-cím, azt mindenképpen feltüntessük az információs honlapon. Igen fontos törekvésünk volt, hogy minél több weblapot megkeressünk, és linkeljünk az adott szolgáltatáshoz, hogy az információt kereső láthassa is az intézmények struktúráját, tevékenységi köreit.

A Jól vagyunk Nógrádban elnevezésű honlap felhasználóbarát módon és kellemes vizuális élménnyel segíti a rászorultakat a földrajzilag legközelebbi, illetve a speciális problémákat tekintve releváns szolgáltatások megtalálásában.

A felépített adatbázist egy évig még a Semmelweis Egyetem kezeli, azt követően pedig a megyében működő civil szervezetek veszik át az adatbázis kezelését. A szakmai napon már több jelentkező is akadt, hogy szívesen működteti a honlapot a jövőben. A szakmai szervezetek felé jeleztük az igényt, hogy a jövőben fél- vagy negyedéves frissítéseket szeretnénk. Ennek kapcsán kifejezték az együttműködés iránti készségüket, így az adatok naprakészsége biztosítottnak mondható.

 

A honlap megtekinthető itt.

Alább letölthetők az összegyűjtött adatok excell és szerkesztett pdf formátumban.